14. septembril toimus VIII Kirjandustänava festival

14. septembril toimus Kadriorus Koidula tänaval VIII Kirjandustänava festival.
 
Festivali eelsündmusena toimus 13. septembril mälestustahvli avamine August Gailitile. 
Mälestustahvel avati Kaupmehe 8 majal, kus Gailit elas oma perega kuni põgenemiseni Rootsi. Avasõnadele järgnes Pääru Oja esitatud monoloog “Ekke Moorist” ning sealsamas majas asuvas õdusas salongis Jaanus Vaiksoo ja Maarja Vaino vestlus August Gailitist inimesena.
 
VIII Kirjandustänava festival sai avapaugu luuletaja Contra kirjutatud oodiga Kirjandustänava festivalile, mille hiljuti oma juubelit tähistanud autor ise ka ette kandis. Oodi esitamisega avati üle Luigetiigi viiv Luulesild, mida mööda sai jalutada Luigetiigi saarele. Seal oli võimalik kogu päeva jooksul kuulata Jaan Kaplinski, Paul-Eerik Rummo, Kalev Kesküla, Juhan Viidingu ja Heiti Talviku luuletekste, mille olid sisse lugenud näitlejad Risto Vaidla ja Maria Ehrenberg.

Sealsamas Luigetiigi lähedal lavastati Mati Undi loomingust inspireeritud mõrvamüsteeriume. 
 
Vilde muuseumi juures oli püsti pandud August Gailiti romaanist inspireeritud “Purpurse surma meelepuhastustelk”, kus sai umbes veerand tunni jooksul video- ja heliinstallatsiooni kaudu kogeda romaanis kujutatud maailmalõpustsenaariumit. Keset tänavat oli aga avatud välinäitus “Juhan Jaigi tontide välimääraja” – viis suurt tünni, kus Jaigi tondid peidus on.
 
Päeva lõpetas suurejooneline Tondikõnd: seitse eesti mütoloogiast pärit tegelast astusid vaatajate ette Luigetiigi ujuvsillal, seljas Kirjandustänava festivali tarbeks loodud disainrõivad.
 
Kirjandustänava festivalil oli koos suurem osa kirjandusega seotud asutusi, nende telkides toimus päeva jooksul ligi 70 erinevat sündmust: intrigeerivad vestlusringid, uute raamatute esitlused, avalikud salvestused, viktoriinid, luulelugemised jne.
 
Tammsaare muuseumi aeda oli loodud eraldi lasteala. Seal said erinevas vanuses lapsed osa mitmesugustest sündmustest – muidugi kohtumised kirjanike ja raamatutegelastega, aga külas käis ka mustkunstnik ning mõistagi ei puudunud mitmesugused mängud ja meisterdamised.
 
Kell 20.00 toimus Tammsaare muuseumis luulepiknik, kus Harriet Toompere ja Mait Malmsten esitasid Anna Haava, Juhan Liivi ja Heiti Talviku luulet, muusikaliselt saatis neid Joel-Rasmus Remmel.
 
Vaata meediaportaalide galeriisid ja festivali pilte siit: https://kirjanduskeskus.ee/pildigaleriid/

IX Kirjandustänava festival toimub 13. september 2025! 

Lisainfo:
Tallinna Kirjanduskeskus
Tel. 55583269