Hingedeaja eriprogramm “Hing ja mäng”

Vanuseaste: põhikool
Kestvus: kuni 1,5 tundi
Hind 4€

Aastas on mõned sellised perioodid, kus piirjooned mängu ja reaalsuse vahel hajuvad tavapärasest pisut enam. Hingedeaeg on kahtlemata üks neist. See aeg paneb igatsema vanu ja uusi  traditsioone, sooritama rituaale, elustama asju ja objekte, mida me muidu ei märkagi.

Pakume aasta pimedamal ajal õpilastele mängulise tunni, milles tutvume Anton Hansen Tammsaare jutustusega “Elavad nukud” ning vaatame selle ainetel valminud Riho Undi nukufilmi “Hing sees”. Pärast animafilmi vaatamist vestleme nähtu üle. Võtame ette katse mõista ja sõnastada, mis on hing ja mida me “hingega teeme” – kas siis mängu käigus või ka tavaelus. Vaatleme uusi ja vanu hingedeaja traditsioone ja arutleme, kuidas mäng ja hing neid kõiki omamoodi ühendavad.

Lisaks võtame ette sõnamängu ning teeme ühe loomingulise ülesande. Kõik on kavas grupitööna, et ikka õpilased üksteise ideedest osa saaks. Hingedeaja mängud ongi just sellepärast erilised, et nad on väga kollektiivsed.

Tund aitab astuda sammukese lähemale kirjanik Anton Hansen Tammsaarele ja tema ajastule. Lisaks arendame väljendus- ning analüüsioskust. Eelnevat ettevalmistust tunnis osalemiseks vaja ei ole.